Ревеню Мениджмънт в Хотелиерството – Ползите за хотела и за клиентите

Ревеню Mениджмънта трябва да бъде разглеждан като философия на управление, където информацията и анализа са базата на процеса на вземане на решенията. За това е нужно както ръководният екип, така и останалата част от персонала да заемат проактивна позиция за да може да се видят ползите както за бизнеса, така

и за клиентите му. Именно поради тази причина в бъдеще ще засягаме темата за важността на обучението на целия персонал, за да може Ревеню Мениджмънт стратегията на хотела да е още по-успешна.

Предимствата за клиентите са:

1. По-икономични цени за клиентите които са чувствителни на цената. Това идва от принципа, че нормалната цена (или така наречената тарифа Bar – Best Available Rate) е най-адекватната дадената услуга и свалянето на цената е плюс за клиента. Също така трябва да покажем на госта, че смъкването на цената не влияе по никакъв начин на качеството на продукта, и че спада на цената се дължи на желанието да се оптимизира използването на максималния капацитет на хотела.

2. Възможност за бизнес клиентите, които не са толкова чувсвителни на цената, да се сдобият със стая дори и при по-голямо търсене, когато цените са по-високи. Обикновенно, този тип клиенти правят своите резервации няколко дни преди престоя си и по този начин не се вместват в изискванията на промоционалните цени.

 

 

Ревеню Мениджмънт в Хотелиерството - Ползите за хотела и за клиентите

Предимствата за хотелиера:

1. Може би едно от най-важните предимства е подобряването на икономическото състояние на хотела. С помощта на Ревеню Мениджмънт стратегии можем да оптимизираме максимално капацитета на хотела, продавайки адекватната стая на правилния клиент за възможно най-високата цена.

2. Подобряването на управлението на хотела – групиране и анализиране на различни видове информация която спомага за адекватното вземане на решения.

3. Спомага за по-добрата информация за клиента. По този начин, хотелиерът може да сегментира клиентите си по най-правилният нчаин и така да знае кой вид клиенти по кое време прави резервации, колко харчи в хотела и т.н. Това спомага за вземането на адекватни решения относно цени, инвестиции и др.

Ревеню Мениджмънта може да доведе до подобряването на управлението на хотела увеличавайки пиходите му. Едно е ясно – колкото по-рано се започне с прилагането на Ревеню Мениджмънт стратегии, толкова по-рано ще се видят резултатите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s