Хотелиерството – един от най-подходящите отрасли за прилагане на Ревеню Мениджмънт

В днешно време, Ревеню Мениджмънт се прилага в много и различни отрасли на икономиката, като например магазини, кина, театри, стадиони и т.н. Хотелиерството обаче е един от най-подходящите сектори за прилагане на една ефективна Ревеню Мениджмънт стратегия и в тази публикация ще разгледаме защо.

1. Фиксиран капацитет: хотелите и ресторантите имат определен брой стаи или места, които не могат лесно да бъдат увеличени или намалени в кратък срок, в зависимост от търсенето.

2. Кратък „срок на годност“: хотелските стаи имат много кратък срок на годност, конкретно 24 часа. Ако дадена стая не се продаде в определена дата, губим потенциалния приход от нея за деня.

Изчисляване - Ревеню Мениджмънт и Управление на Приходите

Прилагане на Ревеню Мениджмънт стратегии

3. Високи фиксирани (постоянни) разходи и ниски променливи разходи: в един хотел, разходите за наем/кредит, персонал, потдръжка и т.н. са разходи които са на лице дори и когато хотела е празен. От друга страна, променливите разходи (като ток и вода, които може да изразходи един допълнителен клиент например) са сравнително малки.

4. Възможност за сегментиране на пазара: даден сегмент от пазара представлява хомогенна група от хора, които търсят един и същ продукт, имат подобни интереси и реагират по един и същ начин към определна маркетингова стратегия.

5. Възможност за прилагане на различни цени или тарифи: именно сегментирането на пазара ни предоставя възможността да прилагаме различни цени, в зависимост от типа клиент който купува услугата.

6. Променливо търсене: фирмите от сектор услуги се характеризират с променливо търсене, предизвикано от сезона или специално събитие например. Така хотелът може да увеличи приходите си (а с това и печалбите), когато търсенето е голямо и да се концентрира върху продажбите при ниско търсене.

7. Възможност за предварителна продажба на продукта: типично за хотелите е повечето резервазии да се правят със седмици, а дори и с месеци предварително.

Всички тези признаци доказват колко е важно всеки хотел да започне малко по малко да въвежда Ревеню Мениджмънт стратегии. Разбирасе, ефектът от тях не може да се усети мигновенно, но колкото по-рано се започне, толкова по-скоро ще дойдат и положителните резултати.

Един отговор на “Хотелиерството – един от най-подходящите отрасли за прилагане на Ревеню Мениджмънт

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s