Изключения при анулиране на Невъзвръщаеми резервации

В предишни публикации стана дума за различните видове цени в хотелиерството и конкретно за типа оферна „Невъзвръщаеми резервации„. Това са резервации при които цената на престоя се заплаща при правенето на резервацията и не се връща на клиента при анулиране или промяна.

Както знаем, условията за анулиране на резервациите трябва да се спазват в колкото е възможно повече случаи. Когато става дума за невъзвръщаеми резервации обаче, е добре да се правят някои изключения. Много пъти клиентите не могат да дойдат в хотела поради наистина важни за тях ситуации, причинени от форсмажорни обстоятелства непредвидени в момента на запазването на престоя им (в повечето случаи резервацията е направена с месеци предварително). Може да става дума за болест, някакъв инцидент или нещо подобно.

В такива случаи хотелиерът трябва да бъде гъвкав и да се адаптира към дадената ситуация. Един от начините да направим това е да върнем част от парите на клиента. По този начин гостът ще е доволен, а хотелът може да покрие разходите по отмяната на резервацията. Препорачително е да се подхожда по този начин по-рядко и когато конкретната резервация е за по-дълъг период от време.

Ключ за хотелска стая и звънец на рецепция

Изключения при невъзвръщаеми резервации

Друг подход, който върши работа, е да предложим на клиента ваучер за сумата заплатена за невъзвръщаемата резервация, който може да използва за престой в хотела ни в следващата година (или период подходящ за всеки хотел). Аз лично предпочитам тази опция, тъй като мисля че е най-благоприятната за двете страни. Клиента не губи заплатената сума, а хотелът не губи прихода си.

Разбира се всеки хотелиер би трябвало сам да прецени, кое е по-добре за неговия хотел и какво да направи за да може клиента да остане доволен. Също така, хотелиерът трябва да се научи кога да прави изключения, тъй като има много клиенти които са направили невъзвръщаемата резервация, защото е най-евтина и в последствие искат да я отменят, защото не им е удобно да пътуват в този момент или просто са решили да не пътуват.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s