Невъзвръщаеми резервации – Non-Refundable Bookings

Както стана дума в предишни публикации, има различни видове цени и специални оферти в хотелиерството, които спомагат за по-динамични и ефективни ценови стратегии. В тази публикация, ще говорим по-подробно за един вид тарифа – така наречените „Невъзвръщаеми резервации“ (от английски: Non-Refundable Bookings).

Най-общо казано, това са резервации чиято стойност, заплатена под формата на депозит, не се връща на клиента в случай на анулиране или промяна на датите на пътуване. Тези условия разбира се са уточнени ясно, преди да се потвърди резервацията, така че гостът да е наясно, че резервацията, която прави се заплаща на момента и сумата няма да бъде върната.

Невъзвръщаеми резервации - Non-Refundable Bookings

За клиента, предимството на този вид резервация или специална оферта е най-вече цената. Обикновено, това е най-евтината тарифа на хотела. Недостатъкът разбира се, е че парите на клиетна няма да се върнат при анулиране или No Show.

За хотелиера предимствата са няколко:

1. С помощта на тази тарифа, можем да постигнем определена заетост на хотела занапред, което да ни помогне за покриването на оперативните разходи. Едната причина за това е цената, която е по-ниска от обикновеното, а другата е, че клиентите могат да резервират този вид тарифа с определен брой дни предварително или release (например 2 или 3 седмици).

2. Този вид резервации донасят на хотела сигурни приходи, защото цената на стаята се заплаща в момента на резервацията. В много случаи хотела губи приходи при така наречените Но Шоу (No Show), поради неработеща кредитна карта, чиято цел е да служи като гаранция или просто поради липса на такава.

3. Приходите от такива резервации могат да се разглеждат като „безплатно“ финансиране за хотела от икономическа гледна точка. Това са предварително внесени пари в касата, които могат да бъдат използвани за финансиране на какъвто и да било аспект от бизнеса, който би донесъл други приходи (банката би ни взела определена лихва, ако решим вместо това да вземем кредит).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s