Да спираме продажби или да вдигаме цените в каналите за онлайн дистрибуция

Както вече знаем, за да работи както трябва една ревеню мениджмънт стратегия, трябва да следим от много близо заетостта на хотела, а с това и цените на които продаваме стаите. Логиката при управлението на приходите на един хотел ни казва, че когато ни остават много малко стаи или хотела е на 100% пълен, трябва да спрем продажбите за да избегнем продаването на повече стаи от необходимото (оувърбукинг).

На практика обаче, спирането на продажбите в каналите за онлайн дистрибуция не е препорачително. Както Гугъл (а и останалите търсачки в интернет) и онлайн агенциите имат свои методи за натурално позициониране на хотелите в своя собствен канал. Колкото по-добре е позициониран конкретен хотел, толкова повече резервации получава поради причината, че на потребителя му е по-лесно да го намери.

Позиционирането в определния канал за онлайн дистрибуция зависи от няколко фактора, като например продажбите на хотела, каква комисионна дава хотела на канала, съотношението между посещенията на страницата на хотела и направените резервации и т.н.

Ревеню Мениджмънт - Онлай Дистрибуция

Всички фактори са важни, но особенно важно е хотела да има наличност в каналите за онлайн дистрибуция. Нека предположим, че даден клиент потърси информация за определен престой (от понеделник до петък да речем) и нашият хотел е със спрени продажби в сряда, защото са ни останали само една или две стаи и не искаме да предизвикаме оувърбукинг или предпочитаме да ги продадем директно. Най-доброто решение е не да спрем продажби, а да качим цената. По този начин, ако някой клинет потърси стая само за сряда, не би резервирал, тъй като цената ще е висока и би предпочел някой от конкурентите хотели. Ако пък някой потърси стая за цялата седмица, може и да резервира защото средната цена за нощувка ще е поносима.

В случай, че нямаме никакви стаи за определен период, пo-доброто решение е да качим цената (особенно ако става дума за далечно бъдеще) до такова ниво, че да е много малко вероятно някой да резервира. Следващия ход би бил да проверим дали всички резервации в системата за дадения период са правилно въведени, дали има някоя отменена резервация, която не сме изтрили или е въведена няколко пъти.

Ако през това време влезе някоя резервация, то поне ще е на висока цена и можем лесно да отклоним някой клиент с една нощувка в друг хотел (или някоя резервация да се отмени в последния момент).

Всички тези действия спомагат за оптимизирането на продадените стаи и подобряването на позиционирането на хотела в каналите за онлайн дистрибуция, а с това и  за увеличаването на приходите на хотела.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s