Уебсайта на хотела – инструмент за увеличаване на директните продажби

Както стана вече дума и в предишни публикации, колкото повече резервации пристигат директно през нашият уебсайт, толкова по-големи ще са печалбите на хотела. Най-важната причина за това е, че продажбата чрез нашата собствена интернет страница ни струва мнoго по-малко отколкото резервацията чрез друг канал за онлайн дистрибуция (туристически агенции онлайн, онлайн тур оператори, физически агенции и т. н.).

Първата стъпка към увеличаването на резервациите през нашият уебсайт (преди дори да сме се сдобили с подходящата система за онлайн резервации) е наличието на атрактивен, професионално изглеждащ и интерактивен такъв.

Уебсайта на хотела - инструмент за увеличаване на директните продажби

Уебсайта на хотела – инструмент за увеличаване на директните продажби

Ето няколко съвета, които биха могли да помогнат:

1. Сайтът трябва да е добре изглеждащ и професионално направен. Когато потенциалният ни клиент попадне в нашият уебсайт, трябва да му бъде вдъхнато доверие и да бъде подтикнат да направи резервация. Информирайте клиента, че правенето на резервация в тази страница е сигурно, особено при ползването на кредитна карта.

2. Наличието на качествен снимков и при възможност видео материал. По този начин клиентът би решил да направи резервация много по-лесно. Ако му предоставим лошо направени снимки, колкото и да ни е добър продукта, е много възможно клиентът да отиде при конкурентен хотел и да направи резервацията си там.

3. Наличието на качествени текстове, добре обяснени услуги и описания на стaите и на общите зони на хотела.

4. Сайтът трябва да бъде динамичен, което спомага доста за натуралното позициониране на сайта ни в търсачките (така нареченото SEO или Search Engine Optimization). Добре е да имаме блог, в който периодично да публикуваме интересна информация свързана с хотела, околностите, музеи, места които могат да се посетят, специални събития и т. н. Също така, снимките трябва да имат заглавия и описания, което също спомага за натуралното позициониране на страницата.

5. Разбирасе, не на последно място по важност е и наличието на адекватнa система за онлайн резервации. Това ще позволи на клиентите ни не само да изпращат запитване за резервация, а да я потвърдят в реално време.

Прилагайки или подобрявайки тези точки е много вероятно посещенията на сайта ви да се увеличат, а с това и направените резервации чрез него. Когато видите, че един и същ клиент резервира няколко пъти чрез трети канал за дистрибуция, говорете с него и се опитайте да го обедите следващият път да резервира директно. Така, със увеличаването на продажбите ще се увеличават и приходите на хотела.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s