Техниката „Ъпселинг“- как да я използваме и какво ни носи тя

Ъпселинга е техника, която се използва не само в туризма, а и в много други отрасли. Състои се в това да предложим на клиента да закупи подобрена версия (или по-висока гама) продукт или услуга. Например при покупката на компютър да речем, много пъти ни предлагат модела, който сме си избрали, но с допълнителна памет или някои аксесоари към него.

Тази техника се прилага доста успешно в хотелиерския бизнес. Нещо повече, според списание Хостелтур, правилното ѝ използване може да донесе на някои фирми до 50% увеличаване на приходите.

Ъпселинг

При ъпселинга, трябва да имаме впредвид няколко принципа, а именно: да предлагаме същото или по-високо качество от първоначално избраният продукт или услуга; предложеният продукт или услуга, трябва да добавят стойност на първоначалният избор на клиента; да не предприемаме ъпселинг преди клиента да е потвърдил че иска да закупи първоначално избраният продукт или услуга.

Примери за ъпселинг в хотелиерството:

Да предположим, че даден клиент се обажда в хотела за да поиска информация за двойна стая за определен период. Не трябва веднага да започнем да му предлагаме студио например, с Х допълнително заплащане. Първо, трябва да информираме клиента каква е цената на двойната стая за периода; след като видим че клиента е съгласен с цената и е готов да направи резервацията, тогава е момента да пристъпим към използването на техниката ъпселинг.

1. Ако мотивът на пътуването на клиента е почивка, може да му предложим двойна стая с изглед към морето например.

2. Ако например в хотела пристигнат клиенти, резервирали тройна стая, можем да им предложим опцията да се настанят в апартамент, обяснявайки на клиента, че макар че цената на апартамента е малко по-вискока, ще им бъде много по-удобно, тъй като апартамента е много по-просторен, разполагат с дневна и т.н.

3. Ако ни се обади клиент със запитване за единична стая и чиито мотив за пътуване е бизнес, вместо стандартна може да му се предложи Екзекютив стая, където може да се възползва от безплатен интернет например, работно бюро и т.н.

С онлайн продажбите или при онлайн дистрибуцията, би трябвало да можем да предлагаме същите опции за ъпселинг, като при офлайн продажбите. Затова е нужно уебсайта ни да разполага с адекватната система за резервации, която да ни позволява да предложим опция за по-висок ранг стая в момента, когато клиента вече е решил да резервира в нашия хотел.

Казано накратко, с правилното използване на техниката ъпселинг, можем да увеличим приходите на хотела без да трябва да правим допълнителни продажби.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s