Анулирани резервации в Expedia – как да избегнем загуба на приходи

Анулирането на резервации, особено в последния момент, в много случаи води до загуба на доходи за хотела. Както вече стана дума и в предишни публикации, тябва да се стремим максимално ефективно да събираме приходите за нощувки отказани извън политиката ни за отмяна на резервации. Това става или чрез взимане на сумите от кредитната карта на клиентите, или фактурирането на сумата на дадената онлайн агенция.

Отменени резервации в Expedia

Особено внимание обаче трябва да се обръща на анулираните резервации на Expedia.com или сайтове, които правят резервациите си чрез тях. Причината е, че когато получим дадената отмяна (а според политиката за анулиране на резервацията имаме право да фактурираме първата нощувка) Expedia.com не ни уведомява за това. По този начин, много пъти виждаме отмяната и просто изтриваме резервацията от системата, без да обърнем внимание, коя е датата на пристигане и каква е датата на отмяна на резервацията. Правейки това, пропускаме да включим дадената сума в следващата фактура към Expedia, а с това губим доходи.

Решението е, когато получим анулирана  резервация на Expedia, да влезем в системата им (екстранет), в раздела „Анулирани резервации„. Там ясно е показано дали резервацията е отменене в срок или не, а с това и дали трябва да фактурираме дадена сума.

Правейки това, намаляваме шансовете да загубим така ценните за всеки бизнес приходи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s