Безжичен итернет (Wi-Fi) в хотелите – безплатно или със заплащане

Както вече може би повечето вас са се обедили, безжичният интернет в хотелите е една от най-търсените и оценявани от клиентите услуги. Това показва и проучване направено от консултантската фирма Forrestier заедно с Моторола върху 500 гости на хотели. Проучването показва, че 90% от анкетираните поставят безжичният интернет, като най-важната услуга предоставена им в хотела.

Безжичен итернет (Wi-Fi) в хотелите, безплатно или със заплащане

Безжичен итернет (Wi-Fi) в хотелите, безплатно или със заплащане

Друг важен факт, който можем да намерим в проучването е, че за 60% от анкетираните безжичният инернет е важен, а 34% от клиентите не биха резервирали хотел, ако той не разполага с безжичен интернет достъп. С други думи, хотелите които не предлагат тази услуга, могат да загубят доста резервации, а с това и приходи.

Тук много собственици и/или мениджъри на хотели може би си задават въпроса, дали да предложат тази услуга гратис или клиента трябва да заплати за нея.

Много хотели не могат да предлагат тази услуга безплатно, поради причината че имат договори с фирми доставчици на интернет да речем за 8 или 10 години, в които са приели да плащат по-високи цени за самият интерент, а фирмата доставчик от своя страна е направила инсталацията на безжичния интернет в цeлия хотел безплатно.

Други хотели са понесли разхода по инсталирането на необходимата мрежа, но имат много по-добри условия с фирмата доставчик и могат да предложат безплатен достъп до интернет в хотела и разходите по услугата не са толкова големи.

Едно добро решение може да бъде предоставянето на безплатен достъп до интернет, но такъв с не мнoго голяма скорост. Достатъчна е такава, която позволява отварянето на уебсайтове, електронна поща и най-необходимите неща. След това, да се предложи на клиента достъпа до по-бърза връзка, но срещу заплащане.

Друг начин за постигането на допълнителни доходи от интернет е предлагането на ползване не само на интернет, а и на компютър срещу определена цена на час. Така клиентите,които имат нужда да ползват интернет, но не са донесли собствено устройство, с което могат да го направят (лаптоп, таблет и т.н.) имат възможността да ползват услугата срещу малка сума.

Всеки хотелиер трябва сам да прецени дали да предлага интерент безплатно или срещу заплашане, в зависимост от ситуацията, в която се намира. Едно е сигурно обаче, правилното решение е услугата да бъде предложена на клиентите, а те да решат дали искат да я ползват или не.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s