Контролиран и неконтролиран Оувърбукинг (Overbooking) в хотелиерството

Оувърбукинг (Overbooking) най-просто казано се получава когато имаме по-голяма заетост от самия капацитет на нашият хотел. Това може да се получи, когато сме продали повече стаи от тези, с които разполагаме, повторното въвеждане на резервации в системата и/или при невъвеждане на същите в системата. Отмяната на резервации в последният момент, непоявилите се клиенти и резервациите вкарани в системата два пъти могат да доведат до значително намаляване на заетостта на хотела в последният момент, а заедно с това и до загуба на приходи.

Overbooking

Повечето пъти тази ситуация се получава неволно. Има случаи обаче, когато се провокира продажбата  на повече стаи по контролиран начин.

При контролирания оувърбукинг продаваме повече стаи от тези, с които разполагаме нарочно. Познавайки търсенето, може да се предвиди определен процент на контролиран оувърбукинг ,с който да компенсираме този спад на заетост в последния момент. В случай, че предвидените отмени на резервации не се случат както е планирано, се налага клиентите „в повече“ да бъдат отклонявани в други хотели, най-често от същата или по-висока категория и при същите условия, като направената в нашия хотел резервация.

Много хотели обаче не искат да практикуват този метод, тъй като смятат че оказва негативно влияние върху репутацията им. В този случай предпочитат да останат с няколко непродадени стаи, отколкото да влязат в оувърбукинг.

Няма конкретно заключение върху това дали контролираният оувърбукинг е добро или лошо нещо за един хотел. По-„агресивните“ мениджъри на хотели го предпочитат пред алтернативата „загубени приходи„. Всеки хотелиер трябва сам да прецени какво може да спечели или загуби от една такава стратегия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s