Ревеню Мениджмънт в туризма – как да увеличим приходите на нашият хотел

Ревеню мениджмънтът (или управление на приходите) е една от най често ползваните практики за спомагане на увеличаването на доходите на нашия хотел.

Но, що е то ревеню мениджмънтът? Според Американския институт за хотелиерство „ревеню мениджмънтът е комплекс от стратегии и тактики за увеличаване на приходите с цел повишаване доходността на определен бизнес (в нашия случай – хотел)„. Това може да бъде постигнато като се стремим да “продадем подходящата стая, на подходящия клиент, на подходящата цена, в адекватния момент, за подходящата дължина на престоя и чрез най-подходящият канал за дистрибуция.”

Управление на приходите на нашият хотел

Управление на приходите на нашият хотел

За да се справим с всички тези фактори, трябва да сме способни да предвиждаме действията на нашите клиенти. За да го направим, трябва да се водим от различни статистически данни за хотела ни, за да можем да разпознаем възможни измени в търсенето. В зависимост от търсенето, трябва да сме готови да променяме ценовите ограничения, минималният брой нощувки за даден престой (например минимум 3 нощи), политиката за отмяна на резервациите, публикуване на специални оферти, и т.н. В по-нататъшни публикации ще обърнем специално внимание на всяка една от стратегиите.

Кои са основните цели на ревеню мениджмънтът?:

Увеличение на приходите на хотела, както от продажбата на стаи, така и от останалите услуги на хотела.

• Разработване на устойчива политика за ценообразуване и да се избегнат, доколкото е възможно, ценовите войни.

• Разработка на продукта, заедно с департаментите за продажби и маркетинг, за да може да се създадат диференциални атрибути за всеки тип клиент/и.

• Да спомогне за намаляване на оперативните разходи.

• Да спомогне за изработката на подходящи отчети, които от своя страна да допринесат за вземането на верни стратегически решения.

• Поддържане на комуникация с всички отдели на хотела и/или корпоративните офиси.

Главните показатели на ревеню мениджмънтът:

Четирите цета на Шерил Е. Каймс (The 4 C’s of Sheryl E. Kimes): Календар (Calendar), Часовник (Clock), Капацитет (Capacity) и клиент (Customer).

Четирите пета на Маркетинга Микс (The 4 P’s of the Marketing Mix): Промоция/Реклама (Promotion), Продукт (Product), Място (Place) и Цена (Price).

E-parity (паритет на цените): състои се в поoдържането на еднакви цени на услугите предлагани от нашия хотел във всички дистрибуционни канали. Приложени на една и съща дата, вид стая (или услуга) и режим на престоя.

Инструменти на ревеню мениджмънтът:

В следващи публикации, ще се запознаем и с различните инструменти в ревеню мениджмънта като Rate-shopper, PMS, RMS, CRS+BE, CRM, BI, CMS и електронна дистрибуция.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s