Кредитната карта – гаранция за резервациите в нашият хотел

Когато хотелът ни получава резервации от различни канали за онлайн дистрибуция или така наречените Туристически агенции онлайн, е много важно да се възползваме от предложената ни информация за кредитната карта на клиента по най-добрият възможен начин. Това ще предотврати загуба на доходи поради отменени в последният момент резервации или не дошли гости (така наречените No Shows).

Когато става дума за онлайн агенции, които взимат плащанията от клиентите по време на резервацията (например Expediа, HotelBeds  и др.) и след това агенцията плаща на хотела, няма опасност от неуспешни плащания, тъй като агенциите се подсигуряват много добре и в случай че не могат да вземат определената сума от кредитната карта на клиент, отменят резервацията.

Не е такава ситуацията обаче с агенциите, които правят резервацията зa хотела и не взимат плащанията от госта. В този случай клиента плаща цялата сума при пристигането и след това агенцията изпраща фактура на хотела, с дължимата комисионна за резервациите с престой през изминалият месец (такива агенции са Booking.com, HRS, Hotel.de, Laterooms  и т. н.). Тези канали изпращат информация за кредитната карта (предоставена от самият клиент) на хотела и тя служи като гаранция при отмяна на резервацията извън предварително определените срокове или в случай, че клиентът не дойде в хотела. В подобна ситуация, хотелът има право да вземе определена сума (обикновено еквивалента на първата нощувка) от кредитната карта на клиента, за покриване на разходите по отмяната на резервацията (а именно, че хотелиерът не може да продаде нощувката на друг клиент).

Проверявайки кредитната карта, увеличаваме шансовете да предотврaтим загубата на приходи.

Проверявайки кредитната карта, увеличаваме шансовете да предотврaтим загубата на приходи.

До тук всичко звучи много добре, тъй като хотелиерът е “защитен” от загуба на приходи от нереализирани резервации. Но в много случаи предоставената информация за кредитната карта е невярна или в случаите на клиенти от чужбина картите им не са предназначени за плащания в други държави, или в други валути (каквато е Българският лев).

Най-добрият начин от части да се подсигурим, че картата работи, е самият хотел да провери валидността и при получаването на данните, тъй като онлайн агенциите не гарантират, че картата е валидна. При всяка получена резервация, проверявайте картата, взимайки малка сума пари (например лев или два) от нея и след това веднага я върнете обратно. По този начин намаляваме риска от загуба на доходи заради нереализирани резервации.

Ако в денят на пристигането има доста стаи, които ще пристигнат много късно или не знаем кога ще пристигнат, е добре да се вземе еквивалента на първата нощувка от картата на клиента, особено ако хотела е пълен. Ако картата не проработи, хотелът е в правото си да продаде стаята на друг, в случай на необходимост.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s