Онлайн Дистрибуция – продажби по интернет срещу традиционалните продажби офлайн

През последните години, с развитието на интернет, онлайн продажбите на хотели стават все по-популярни. Благодарение на интернет, клиентите могат да получават актуална информация и аудио-визуален материал, могат да сравняват цени, да виждат менения, снимки и видео на други клиенти. С други думи, всички тези възможности превръщат пазара на хотелски стаи в едно по-прозрачно място за резервиране на хотели и услуги.

Главните канали за онлайн дистрибуция са:

Туристически Агенции Онлайн (Online Travel Agencies OTAS) – това са едни от най-популярните канали за дистрибуция. Всички хотели които продават стаи онлайн са публикувани в поне няколко агенции онлайн. Пример за ОТА‘s са Booking.com, Expedia, Orbitz, Travelocity, Hotwire, и т.н.

Тур Оператори Онлайн – много традиционални тур оператори преминаха в онлайн форма след така наречената интернет революция. Функционират долу горе по същия начин, но онлайн. Пример за такъв е HotelBeds (част от TUI Travel PLC).

Канали за онлайн дистрибуция

Канали за онлайн дистрибуция

Системи за Глобална Дистрибуция (Global Distribution SystemGDS) – това са системите които използват Туристическите агенции по целия свят за да правят резервации на всякакви услуги (самолетни билети, хотели, екскурзии, наем на автомобили…). Пример за Системи за Глобална Дистрибуция са Galileo и Sabre.

Системи за Интернет Дистрибуция (Internet Distribution Systems IDS) – подобно на Системите за Глобална Дистрибуция, СИД са системите, които използват някои агенции онлайн за резервация на хотели и други услуги. Пример за Система за Интернет Дистрибуция е Amadeus (макар че функционира и като GDS).

Мотор за Резервации (Booking Engine) – инструмент за правенето на онлайн резервации в реално време. Неизменим инструмент, който да замести традиционалния формуляр, който все още ползват много хотели.

Независимо от това кой вид или коя комбинация от канали за онлайн дистрибуция изберем, едно е сигурно – това само ще доведе до увеличаване на продажбите на нашият хотел, а с това и нашите приходи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s