Потдържаме ли еднакви цени във всички канали за дистрибуция?

Потдържането на еднакви цени във всички канали за онлайн дистрибуция (така нар. Rate Parity – паритет на цените) е важно за един хотел, най-вече за създаването на доверие в клиента. Така гостът знае, че от където и да реши да резервира стая в нашия хотел, ще плати една и съща цена. Освен това, различната цена може да доведе до объркване при покупката, което може да доведе и до загуба на самата продажба.

От друга страна, всички онлайн агенции (Online Travel Agencies) изискват, при подписване на договора, хотела да поддържа еднакви цени във всички канали, за да може всеки да има равен шанс за продажба (от гледна точка на цената разбира се).

паритет на цените, еднакви цени във всички канали за дистрибуция

Има много хотелиери, които не спазват това правило поради простата причина, че различните агенции онлайн вземат различна комисионна за резервациите направени през техният сайт или просто не обръщат достатъчно внимание на това правило. Давайки различна цена на всеки канал, хотелът постига долу горе един и същ приход от различните канали. Да разгледаме следният пример:

Да речем, че продадем една стая, която струва 100 лева чрез Booking.com. Да предположим, че комисионната която хотелът трябва да плати за тази продажба е 15%; приходът на хотела при тази резервация е 85 лева (100 минус 15% комисионна).

Сега нека разгледаме продажбата на същата тази стая за 100 лева, но този път през Hotelopia.com (уебсайт опериран от HotelBeds, част от TUI Travel PLC). Да предположим, че комисионната която хотелът ще плати на посредника е 25%; нетният приход на хотела при тази продажба е от 75 лева (100 минус 25% комисионна).

Повече от един хотелиер би компенсирал разликата в прихода, публикувайки различна цена в различните канали за дистрибуция. Например 100 лева в Booking.com (приход 85 лева) и 113 лева в Hotelopia.com (приход от 84,75 лева). Така резултатът от двете операции е почти един и същ.

Без значение каква комисионна плаща на онлайн агенциите, хотелът трябва да поддържа еднакви цени навсякъде. Така печелим доверието, както на клиентите си, така и на онлайн каналите които в този случай са наши партньори, тъй като ни помагат с продажбите.

Повечето от агенциите онлайн имат инструменти с които следят дали хотела спазва уговорката за еднаква цена и в много случаи спират временно продажбите на хотела ако същият не поправи цените след няколко предупреждения. Това единствено и само може да доведе на загуба на приходи (или ревеню).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s