Видове цени в туризма – един от начините да постигнем по-добри резултати

Един от начините да постигнем по-добри резултати за нашия хотел от икономическа гледна точка, e прилагането на адекватна ценова стратегия.

Както обикновено, всеки хотел е много различен и индивидуален, но мисля че има няколко основни видове цени, които вършат работа във повечето случаи.

Предполагам вече знаете, че има доста хотели (особено по-малките такива), които определят цената на стаите в началото на годината и не ги променят почти никога през това време. Това не е най-правилното решение, особено ако искаме да постигнем максимално високи приходи със стаите с които разполагаме. Винаги трябва да се водим от едно основно правило, непродадената стая е загубена стая. Стаите не са като други продукти, които ако не продадем днес можем да запазим в склада и да продадем утре.

Прилагането на разнообразни тарифи е ключов фактор за постигане на добри резултати. Ето някой от основните тарифи, които всеки един хотел би трябвало да прилага:

1. Основната цена (или така наречената Best Available Rate или BAR): Това е цената на която продаваме без да сме приложили каквито и да е намаления, промоционални цени или ограничения. Обикновено, това е най-високата тарифа от всички останали.

2. Намаление за ранни резервации (Earky Booking Discount): В този случай, предлагаме намаление на клиентите, които резервират предварително стаите си. Обикновено се правят няколко намаления, като например: 5% ако резервират 15-30 дни преди пристигането; 10% ако резервират 30-45 дни преди пристигането и 15% ако резервират 45 или повече дни преди пристигане. По този начин стимулираме клиентите да правят резервациите си по-рано на по-добра цена.

3. Намаление за дълъг престой (Long Stay Discount): в този случай, предлагаме намаление за резервации с по-дълъг престой, например: 10% са резервации от  7 или повече нощувки (или 5 или 10, това зависи от хотела и от средната продължителност на престоя на гостите).

повишаване не приходите

4. Намаление за резервации в последният момент (Last Minute Discount): такъв тип намаления спомагат доста за продаването на последните стаи, които са ни останали. Както казахме по-рано, всяка непродадена стая означава загубена стая, така че по-добре да я продадем за 60, отколкото да не я продадем за 80. В този случай, можем да предложим 10% намаление за резервации в последният момент (например 24 часа преди пристигане).

Това са четирите вида тарифи,които спомагат доста за оптимизирането на потенциала на един хотел и постигането на по-високи приходи в сравнение с статичните цени. Смятам, че е лесно да се планира една такава ценова стратегия и повечето агенции онлайн могат да поддържат всички тези различни тарифи автоматично, чрез предварително зададена информация.

2 отговора на “Видове цени в туризма – един от начините да постигнем по-добри резултати

 1. Трябва да се разбере, че всеки който иска да се занимава или вече се занимава със собствен бизнес иска да бъде на максимална печалба, но тук важна роля играят потребителите, без които нищо нямаше да бъде същото на пазара, а те от своя страна искат да дадат най-малкото за най-много неща в замяна; нормално и това няма да се промени. Статията ви е страхотна, давате уникални съвета които мисля, че ще са ми от полза. Хубаво е ако се предлагат резервации, да бъдат платени поне половината пари до конкретна дата, а не само да се запази и на края местата да останат празни и неизползваеми. Продължавайте да ни пишете.

  • Здравейте, благодаря ви за хубавите думи!

   Разбирасе че потребителите са едно от най-важните звена на всеки бизнес. Ако тях ги няма, и бизнесът няма да съществува.
   В европа, практиката при правенето на резервации е да се предлага кредитна карта като гаранция за дадена резервация а не да се предплаща определна сума (50% или колкото и да е). На клиентите им харесва да плащат когато пристигнат в хотела. Аз мисля че плащането на депозит може да накара клиентите да се откажат от дадената резервация.
   Разбирасе всеки пазар си има определени характеристики, но понеже България е част от европа, мисля че нашият пазар ще става все „по-европейски“.

   Очаквам вашето мнение и по другите публикации.
   Поздрави,
   Стоян Коев

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s