Facebook – Страница срещу Профил

Както повечето от нас вече знаят, в днешно време все повече фирми залагат на онлайн маркетинга и конкретно на този в социалните мрежи. С всеки изминал ден броят на хората, които комуникират онлайн нараства, а с това нараства и възможността да достигнем по-лесно до нашите клиенти.  Именно социалните мрежи са един от най-лесно достъпните начини за това, а и разходите по социалният маркетинг не са толкова големи (в повечето случаи се свеждат до времето вложено за поддържането на социалните мрежи).

Броят на социалните мрежи, които съществуват в днешно време е доста голям и логиката ни подсказва, че не можем да присъстваме във всички. Най-популярните социални мрежи са: YouTube, Facebook, Twitter и  MySpace. В днешния пост ще се концентрираме върху Facebook  и върху това, дали създавайки нашия имидж в социалните мрежи да изберем Страница или Профил.

По темата може да се изпише доста, но аз ще се опитам да събера най-важното в един кратък пост. Първо, едно от най-важните неща за имиджа ни във  Facebook в случая (но тово важи за всички социални мрежи) е да имаме много ясно изградена стратегия за социален маркетинг. Трябва от самото начало да сме решили какъв ще е тонът (сериозен или неформален; това ще зависи до голяма степен от вида бизнес  с който се занимаваме; в случая на туризма, аз лично бих избрал по-неформалния подход, т. като искаме да достигнем колкото се може по-близо до крайният потробител). Също така е много важно да имаме времето и желанието за да поддържаме социалната мрежа, не само да я създадем и да минават дни, дори седмици без да влиаме вътре и без да публикуваме някъква информация. Трябва да запомним едно много важно нещо, социалните мрежи са за да се комуникира (има две страни на разговор), а не само ние да говорим, а другите да слушат (какъвто беше моделът на web 1.0).

На въпроса за  Профил или Страница във Facebook, много хора избират да създадат нормален профил за своя бизнес.  Една от главните причини за това е, че ние може да добавяме „приятели” в профила си, например от нашия личен профил или от профила на нашите „приятели”. За мен това не е най-правилният начин, тъй като профилът е направен от създателите на Facebook за лично ползване. Създавайки профил сме ограничени от много гледни точки, като например броят на приятели, които можем да имаме (максимум  5000). Да предположим, че има голям интерес от потребителите към нашия бизнес, когато достигнем определения брой „приятели” Facebook няма да ни позволи да добавяме повече.

Тук идва другия проблем с профила, ако добавяме прекалено много хора, които не ни приемат, като приятели (което доста често се случва, тъй като много хора не познават бизнеса или поради друга причина), в даден момент  Facebook блокира профила за определен период от време (няколко дни), казвайки ни, че има твърде много хора, които са отхвърлили поканата ни за приятелство.  След определен период от време профилът е отблокиран, но с предупреждение, че ако продължаваме да добавяме хора и те ни отхвърлят, опцията за добавяне на приятели във facebook ще бъде блокирана завинаги.

Също така, една от най-важните функции за нас, като бизнес не съществува, а именно статистиката. Именно за това от части присъстваме във Facebook, в случая, за да опознаем нашите клиенти.

Тук идва мястото на страницата. Тя е създадена специално за бизнес потребители и има почти същите функции, като профил (снимки, публикации, коментари и т.н.), но с по-малко ограничения. В страницата ни могат да ни следват неограничен брой „почитатели”. Именно за това известни личности и едни от най-големите фирми, като Coca Cola, Nike и Redbull имат страници, а не профили във Facebook.

Освен това, страницата ни предоставя възможност да разберем почти всичко за нашите фенове и за това, кое от публикуваното им харесва или не. Можем да разберем колко точно от потребителите, на които им харесва нашата страница, са от определена националност, възрастовата им група, какви езици говорят.  Това може да ни помогне в нашия онлайн маркетинг, а и не само, тъй като можем да разберем например към  коя точно възрастова група да се насочим.

Също така, статистиката на facebook pages ни предоставя информация за посещенията на нашата страница, нещо като Google Statistics, но приложено на Facebook. Можем да разберем, коя точно публикация е била интересна и на колко потребители.

Друга важна функция на страницата е,че ни позволява да добавяме полета. Това се прави с инсталирането на апликация, наречена Statik FBML, но за нея ще поговорим в детайли , в някой друг пост. С помоща на този панел и определени познания по информатика, можем да създадем страница в нашата страница.

Както вече споменах по-рано в текста, темата за избора между страница и профил във Facebook е доста обширна. Този пост има за цел да служи, като кратко резюме и просто да ни въведе в темата.  В следващите постове ще разглеждаме по-обширно въпроса за страниците във Facebook и за многобройните възможности, които те предоставят на нашия бизнес.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s